• Lesly Vancoillie

Van pyjama naar sexy jumpsuit!Dezelfde dag van mijn ontmoeting met de dansende, zingende vrouw die vol overgave schelpjes aan het rapen was, werd ik eventjes teruggekatapuleerd in een wereld van oordeel en keurslijven.


Na een inspirerende namiddag op het strand, had ik afgesproken met 2 vriendinnen om samen iets te gaan eten. We kwamen aan bij het meest stijlvolle restaurant van de ganse zeedijk. Ik stelde mijn outfit en voorkomen eventjes in vraag. ‘ Zou ik hier wel binnen mogen met mijn ‘pyjama’ en mijn haar in alle windrichtingen?’ klonk het letterlijk. (De pyjama was trouwens een jumpsuit van de zeer zomerse versie, maar voelt een beetje aan als pyjama gezien ik er wel vaker mee slaap.) Overhaald door mijn eigen vastberadenheid en het medeleven van mijn vriendinnen stapten we binnen…


Ik voelde het meteen, de blikken kwamen als kogels op me af…mijn strandoutfit was duidelijk niet passend in het kader. Ik kreeg de meest neerbuigende blik ooit van een chique oudere dame die overduidelijk commentaar had op mijn ‘pyjama’ tegen haar man. Ze schaamde zich kennelijk niet om me vezelend te veroordelen betreffende mijn voorkomen. Eventjes voelde ik me ongemakkelijk en defensief. Ja, ik had zelfs zin om op haar af te stappen en te zeggen hoe bekrompen ik haar vond. Maar hoe bekrompen en veroordelend zou dat niet geweest zijn?

Totdat ik mezelf in vraag stelde: ‘Wil ik mezelf in een keurslijf laten steken door een neerbuigende blik van een gefrustreerde vrouw die van niet beter weet? Zou ik door haar afkeuring mijn avond laten bepalen? Of zou ik de focus verleggen en volop gaan voor het plezier?’

We waren unaniem akkoord: het plezier en het mededogen voor de vrouw nam de overhand. En ik maakte de klik van ‘pyjama naar sexy jumpsuit’ :-)


Een uur later in het restaurant kwam een Franse nóg chiquere vrouw ons aanspreken met de meest open en onbevooroordeelde houding die je maar kunt inbeelden. Ze sprak over hoe mooi ze de energie vond tussen 3 genietende vriendinnen! We hadden het ook over hoe alleen muziek en liefde 2 wereldtalen waren, waar geen woorden voor nodig waren.

Deze mevrouw sprak duidelijk onze taal! Ik betrapte mezelf erop dat mijn ‘pyjama’ niet langer een stoorzender was geweest in mijn hoofd tijdens dit gesprek. Wellicht had deze sympathieke klassedame niet eens op mijn klederdracht gelet omdat mijn focus nu elders lag…


En dat bevestigde wat ik al veel langer wist :

Niet wat je draagt of hoe je eruit ziet is belangrijk, maar wat jij denkt over jezelf en waar jij de focus op legt, dat ik wat mensen zien en naar kijken. Niet het oordeel van een ander is belangrijk, maar het oordeel over jezelf dat is van levensbelang. Uiterlijk oordeel is slechts een reflectie van je eigen innerlijke oordeel. Wat jou overtuiging is over jezelf, dat is wat je uitstraalt. En waar de focus op ligt, dat word de realiteit.